Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آنا»
2024-05-08@10:18:37 GMT

«قصه ظهر جمعه»؛ 80 سال همراهی با مخاطبان رادیو

تاریخ انتشار: ۲۴ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۲۸۵۴۸۳

«قصه ظهر جمعه»؛ 80 سال همراهی با مخاطبان رادیو

«صبح جمعه با شما» از جمله برنامه‌هایی است که قدمتی هشتادساله و به اندازه عمر رادیو در ایران دارد اما برای شنوندگان بیشتر با صدای محمدرضاسرشار شناخته می‌شود.

به گزارش خبرنگار حوزه رادیو و تلویزیون گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، در دورانی که به نظر می‌رسد شبکه‌های اجتماعی و بستر بی‌پایان اینترنت، سلطان بلامنازع قلمرو رسانه و ارتباطات شده‌اند، رادیو در کنار مخاطبان وفادارش، همچنان  پرقوت به حیات خود ادامه می‌دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در هشت دهه‌ای که از آغاز به کار رادیو در ایران گذشته است، برنامه‌های پرشنونده و خاطره‌ساز فراوانی به رادیو آمده‌اند. این برنامه‌ها بعد از مدتی به بخشی از خاطره جمعی ایرانیان تبدیل شده و در ذهن آنان ماندگار شده‌اند.

سیاست احیا و تقویت برنامه‌های خاطره‌انگیز

در سال‌های دهه شصت برخی برنامه‌های رادیویی همچون «قصه ظهر جمعه»، «صبح جمعه با شما» و «سلام صبح به خیر» به دایره برنامه‌های پرمخاطب رادیو اضافه شد. این برنامه‌ها با فراز و فرود و شدت و ضعف در طول چهار دهه اخیر به کار خود ادامه داده‌اند و مخاطبان خاص خود را نیز داشته‌اند.

چند سالی است که روند احیا و یا تقویت این برنامه‌ها در دستور کار رادیو و به‌ویژه مدیران رادیو ایران به‌عنوان قدیمی‌ترین شبکه رادیویی قرار گرفته است. شاید برنامه‌های رادیویی از حیث کمیّت مخاطبان به دوران طلایی دهه پنجاه و شصت نرسد، اما از لحاظ کیفی تقویت و احیای این برنامه‌ها می‌تواند رادیو را همچنان در جایگاه همنشین قدیمی مخاطبان حفظ کند.

 ظهرهای جمعه با طعم حکایت و خیال

یکی از برنامه‌های خاطره انگیز و جذابی که از نیمه دوم دهه شصت تا اواخر دهه هفتاد از رادیو ایران پخش می‌شد «قصه ظهر جمعه» بود.

برنامه قصه ظهر جمعه درسال 1319 توسط فضل‌الله مهتدی (صبحی) به فاصله یک هفته از آغاز پخش اخبار رادیو ایران، و یکماه از تأسیس رادیو ایران بنیانگذاری شد. این نویسنده داستان های کودکان  حدود ۲۴ سال قصه گویی این برنامه را بر عهده داشت.

پس از او به ترتیب علی جواهرکلام، ایرج گلسرخی، حمید عاملی و مصطفی موسوی گرمارودی هر یک از چند ماه تا حداکثر پنج سال، گویندگی این برنامه پر شنونده رادیویی را بر عهده گرفتند.

آخرین قصه گوی این برنامه محمدرضا سرشار (رضا رهگذر) برای ۲۴ سال از ۲۲ بهمن ۱۳۶۰ تا ۱۵ مهرماه ۱۳۸۴ راوی داستان‌ها بود و رکورد کم‌نظیری از خود بر جای گذاشت.

این داستان نویس و منتقد ادبی دربارهٔ دلیل پایان قصه گویی اش گفته بود که قبل از آنکه مخاطب از برنامه  سیر و روگردان شود باید به آن پایان داد.

برنامه در دهه ۶۰ بخصوص از برنامه‌های بسیار پرطرفدار رادیو بود. بر اساس یک نظرسنجی سازمان صدا و سیمای ایران این برنامه در سال ۱۳۶۳ دومین برنامه پرشنونده رادیو شناخته شد (پس از صبح جمعه با شما). تا آنجا که بسیاری از دولتمردان و مسئولان وقت نظام از شنوندگان آن بودند.ضمن این کهاین برنامه در بین رزمندگان جبهه‌ها هم محبوبیت داشت.

محمدرضا سرشار در 23 خرداد سال 1332 به دنيا آمد. خانواده‌اش در اصل شيرازي بودند، از كودكي علاقه شديدي به مطالعه داشت و در دوره دبيرستان، جذب برنامه‌هاي مذهبي و فرهنگي مسجد شد. مطالعه فراوان كتاب‌هاي مذهبي و بهره‌گيري از برنامه‌ها و سخنراني‌هاي دلنشين مسجد، پايه‌هاي اعتقادي او را محكم‌تر ساخت.

گرايش به نوشتن در او به شكل گسترده‌اي ريشه دوانده، و او را براي نوشتن مصمم‌تر از پيش كرده بود. قصه «برفي» اولين اثري بود كه در كلاس درس دوره آموزش سپاه دانش نوشت و نشانه‌هايي از استعداد خود را آشكار كرد. در سال 54 در رشته مهندسي صنايع دانشگاه علم و صنعت پذيرفته، و براي ادامه تحصيل روانه تهران شد. اين هجرت، آغاز نويني براي بروز استعدادهاي بالقوه او شد؛ به طوري كه همزمان با حضور در دانشگاه به تدريس در مدارس پرداخت.

با شروع انقلاب در كشور و تعطيلي دانشگاه‌ها، سال‌هاي تحصيل به درازا كشيد و سرانجام در سال 61 پس از گذراندن موفق 81 واحد درسی، اين رشته را ناتمام گذاشت و به اخذ مدرك فوق ديپلم اكتفا كرد. بین سال های 61 تا 63 به تحصيل در رشته نمايشنامه‌نويسي دانشكده هنرهاي زيباي دانشگاه تهران پرداخت، اما در سال 63 و در چهارمين ترم تحصيلی، با آن که از سوی رئیس وقت گروه- دکتر فرهاد ناظرزاده کرمانی - نامزد بورسیه شدن برای ادامه تحصیل در خارج کشور (ترجیحاً انگلیس) بود، آن را هم ناتمام رها كرد.

در سال 1381، در رشته نمايش دانشكده هنر و معماري دانشگاه آزاد تهران مركز به تحصيل مشغول شد، اما پس از مدت كوتاهي، آن را نيز رها كرد. سرانجام نيز در سال 1385 به خاطر مجموعه فعاليت‌هاي ادبي و فرهنگي 30 ‌ساله خود، از سوي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي به دريافت نشان درجه يك ادبي (معادل دكتري) نايل آمد.

 یک موسیقی حزین و آرامش‌بخش

رضوان موسوی از تهیه کننده قصه ظهر جمعه در اوایل دهه نود در گفتگویی درباره موسیقی خاطره انگیز این برنامه رادیویی می‌گوید:بنا به اظهارات آقای سرشار در سال 60 موسیقی برنامه بخشی از موزیک متن فیلم «میشل استروگف» بود.موسیقی بدی هم نبود، اما 2 مشکل اساسی داشت. یکی این که بکر و بدیع نبود و دوم غربی بود و با برنامه کاملا شرقی و ایرانی‌ مثل قصه ظهر جمعه تناسب نداشت.

وی می افزاید:در نهایت  آقای سرشار سفارش کار دادند که حاصل آن همین آرم جا افتاده و پذیرفته شده فعلی شد. سازنده این موسیقی علی غلامعلی است.

قصه‌هایی که تکرارشان هم لذت‌بخش است!

 پس از پاییز سال 84 و تعطیلی برنامه «قصه ظهر جمعه» در چند مرحله این برنامه رادیویی توسط گویندگانی همچون مریم نشیبا، علی عابدی و امیر حسین مدرس برای شنوندگان رادیو پخش شد اما  از آنجایی که این برنامه در ذهن مخاطبان با صدای گرم و ساده سرشار  نقش بسته بود گویندگی این گویندگان توانمند هم دیری نپایید. سرانجام از سال 1395 مقرر شد که بازپخش برنامه های قدیم قصه ظهر جمعه با صدای  محمدرضا سرشار از رادیو پخش شود.

با توجه به محتوای این برنامه و این که به زمان خاصی وابسته نیست این امکان وجود دارد کهبخش قابل توجهی از برنامه های دهه شصت و هفتاد دوباره به مخاطبان ارئه شوند.ضمن این که تغییر نسل و گذشت زمان هم مانع از تکراری بودن قصه ها خواهد شد.

احیای دوباره این برنامه حتی به صورت بازپخش اقدام مناسبی از سوی مدیریتی رادیو است که باعث می‌شود. مخاطبان قدیم با یک برنامه ماندگار خاطره بازی کنند و شنوندگان جوان تر هم از شیندن قصه‌های کهن لذت ببرند.اقدامی که می‌تواند برای بسیاری از برنامه های ماندگار رادیو نیز اتفاق بیفتد.

انتهای پیام/4104/

 

 

منبع: آنا

کلیدواژه: رادیو محمدرضا سرشار قصه ظهر جمعه برنامه ها برنامه ها قصه ظهر جمعه رادیو ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۲۸۵۴۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صدای مرحوم مسعود اسکویی را بشنوید

مسعود اسکویی، گوینده و کارشناس مجری پیشکسوت رادیو که از چندی پیش در بیمارستان بستری بود، صبح امروز درگذشت. او معتقد بود «سکوت در رادیو معنی ندارد. اگر بخواهید پنج ثانبه در رادیو سکوت باشد، همه می‌پرسند چه اتفاقی افتاده است. پس باید همواره با مخاطب ارتباط داشته باشیم و کاری کنیم که همراه ما باشند.»

به گزارش ایسنا، مسعود اسکویی، گوینده و مجری کارشناس پیشکسوت شبکه رادیویی ورزش که چندی پیش به دلیل شکستگی ناحیه لگن و پا در بیمارستان بستری بود، صبح روز ١٢ اردیبهشت در بیمارستان دار فانی را وداع گفت.

دوستداران ورزش از نسل قدیم گزارش‌های مسعود اسکویی پیشکسوت رسانه‌های ورزشی را در برنامه «ورزش از نگاه دو» تلویزیون از جمله فوتبال به یاد دارند. وی از سال ۶۰ به بعد به رادیو رفت و مسابقات ورزشی را گزارش می‌کرد. مسعود اسکویی قدیمی‌ترین مجری کارشناس و گوینده ورزشی صداوسیما بود که دوره تهیه‌کنندگی برنامه‌های تلویزیونی را در تلویزیون آلمان گذراند و یک سال در شهر‌های زونه گورگ و ماینس با تلویزیون همکاری کرد.

یکی از شاخصه‌های او در اجرا، ارائه گزارش مسابقات ورزشی بدون داشتن نگاه جانبدارانه بود. او همیشه در مصاحبه‌هایش با اهالی رسانه به ریشه‌اش در ایران و عشق به کارش تاکید می‌کرد و همین عشق به مردم باعث شد با اینکه حال مساعدی نداشت، اما سال تحویل پشت میکروفن رادیو نشست تا شنوندگان رادیو ورزش بخش‌هایی از برنامه سال تحویل را با اجرای او بشنوند.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • درهای مصلی به روی مخاطبان سی‌وپنجمین نمایشگاه کتاب باز شد
  • همراهی رادیو فرهنگ با نمایشگاه کتاب تهران
  • خبر‌های رسانه نوزدهم اردیبهشت
  • برنامه «هشت صبح» از رادیو اقتصاد
  • صدای مرحوم مسعود اسکویی را بشنوید
  • برنامه‌های امروز رادیو ارومیه ۱۷ اردیبهشت
  • انعکاس صدای انتخابات در رادیو
  • معرفی برنامه‌های رادیو برای دور دوم انتخابات
  • برنامه های رادیو برای دور دوم انتخابات معرفی شد
  • بررسی «مست عشق» حسن فتحی در رادیو